Hozzávalók 8 db:
- 130 ml tej
- 42 g élesztő
- 2 ek cukor
- 400 g liszt
- 1/4 tk só
- 50 g puha vaj
- 2 tojás
- töltelék (szilva lekvár/nutella)
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az éleszőt 1 kanál cukorral.
- A lisztet, maradék cukrot, sót, 50 g vajat, a tojásokat és a felfutott élesztőt egy nagy tálba tesszük és összegyúrjuk. Belisztezve letakarva kb 1 órát kelesztjük.
- A tésztát egy mérleg segítségével 8 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként korongot formálunk belőle. A korongok közepére halmozzuk a tölteléket és a tésztát ráhajtogatva gombóccá formázzuk.
- Újabb 15 percet puhennek, miköyben egy edényben vizet forralunk a gőzöléshez. (használhatunk rendes gőzölő edényt is, mivel nekem nincs én egy pizzasütő tepsit, egy fazekat és egy tálat fogtam be)
- A gombocokat a gőzölőkosárba/tepsire helyezzük megfelelő távolságra egymástól mivel még nőni fognak (én 2-t készítettem egyidőben) és 12-15 perc alatt elkészítjük.
Eredetileg olvasztott vajjal és cukrozott mákkal megszórva készítik. Én jobb szeretem vanília öntettel, szóráshoz pedig választhatunk fahéjat, kakaóport vagy diót.
Ha nem szeretnénk az egészet egyszerre elkészíteni, egyeseével folpackba csomagolva eltehetjük a méjhűtőbe. Később kiolvasztás nélkül keydhetjük a gőzölést, nem veszít az ízéből.