Hozzávalók:
- 3 dkg cukor
- 3 dkg só
- 1 kg liszt
- 5 dkg élesztő
- 3 dl langyos víz az élesztő felfuttatásához
- kb. 3 dl víz az összeállításhoz
Elkészítés:
Az átszitált lisztet összekeverjük a sóval, közben az élesztőt felfuttatjuk a langyos vízzel, amit előtte a cukorral csomómentesre kevertünk. (Le is fedhetjük)
A felfuttatott élesztőt összekeverjük a sós liszttel és hozzáadott vízzel meggyúrjuk. Begömbölyítjük, a tetejét meglisztezzük és letakarva 10-15 percig kelesztjük.
A sütőt 180 fokra elő melegítjük úgy, hogy kis edénybe vizet teszünk bele, a gőz miatt.
A tésztát kicsit átdolgozzuk, csónakalakúra formázzuk, 3 csíkot vágunk a tetejére és vizes kézzel át simítjuk, majd a sütőbe tesszük.
Kb. 50-60 percig sütjük, ha már szép piros a teteje úgy ellenőrizhetjük, hogy kész van e, hogy az alját megkopogtatjuk. Ha kong, akkor átsült.
Rácson hagyjuk kihülni.
Sima tepsibe sütő papíron süthető, nem veszti el a formáját.