Hozzávalók:
A tésztához :
- 75 dkg fehér finomliszt
- 4 evőkanál kristálycukor
- 1 csipet só
- 2 egész tojás
- 3 dl langyos tej
- egy kocka friss élesztő (5 dkg) / vagy egy nagyobb tk instant
- 12 dkg olvasztott vaj
A töltelékhez:
- 5-6 dkg vaj
- cukrozatlan kakaópor
- porcukor
A tetejére:
- negyed bögre tej
- 1 csomag vaníliás cukor vagy egy teáskanál vaníliaaroma
Elkészítése:
1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk, majd meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni! Lágy legyen a tészta, tehát adjatok hozzá még tejet, ha nem elég…
2. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit vékonyra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd alaposan megszitáljuk porcukorral, majd kakaóporral, majd annyi porcukorral, hogy ki se látsszon alóla a középső réteg kakaó.
3. Végül feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket olyan két és fél-három centi vastagra, majd egy nagyobb méretű, kivajazott gáztepsire sorakoztatjuk őket, közel egymáshoz, majd hagyjuk még tizenöt percet kelni őket, hogy szép levegősre dagadjanak. Ezután mehetnek a sütőbe 180 fokra, alul-felül sütés programra addig, míg szép aranyszínű nem lesz a tetejük. Ekkor kivesszük és tűpróbával ellenőrizzuk, hogy átsült-e.
4. Ha jól átsült, akkor meglocsoljuk a vaníliás tejjel, és még egy öt percre visszatesszük.