Hozzávalók:
50 dkg Liszt
10 + 5 dkg Margarin
2 dl Tej
1 db Tojás
25 g Élesztő
2 ek Kakaópor
1 cs Vaníliás cukor
2 ek Cukor
1 csipet Só
3-4 ek Porcukor
Elkészítés:
Langyosítsuk fel a tejet és morzsoljuk el benne a friss élesztőt, adjunk hozzá egy teáskanál cukrot, majd hagyjuk felfutni. Ha letakarjuk az edényt hatékonyabb a folyamat.
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sót, a cukrot, a vaníliás cukrot és a 10 dkg megolvasztott vajat, majd egy kanál segítségével összekeverjük. Beleöntjük a felfuttatott élesztőt, és hozzáadjuk a tojást.
Alaposan dagasszuk meg, kellemes puha állagú tésztát kell kapnunk, ha nem válik el az edény falától adhatunk még hozzá lisztet. Gömböt formázunk belőle és egy kilisztezett tálba, letakarva, meleg helyen 1 órán keresztül kelesszük duplájára.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. A megkelt tésztánkat enyhén lisztezett felületen kb. 4-5 mm vastagságúra, téglalap alakúra nyújtsuk ki, kenjük meg az 5 dgk megolvasztott vajjal, majd egyenletesen szórjuk meg egy adag porcukorral hogy szépen befedje (de ne túl vastagon) jöhet egy réteeg cukrozatlan kakaópor, hogy ellepje a porcukrot, majd megszórjuk egy újabb adag porcukorral, szintén fedésig.
A téglalap kisebbik oldaláról kezdve tekerjük fel szorosan a tésztát. Egy vékony cérna vagy damil segítségével a tekercs alá nyúlunk és keresztezve elvágjuk a tésztánkat. Ezzel a technikával nem fognak a fekete – fehér rétegek elmosódni és megmaradnak a csigaformák.
A csigákat az előkészített tepsibe fektetjük egymástól legaláb 2 cm távolságba. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik, ez kb. 15-20perc. 180 fokon 20 perc alatt légkeveréses programon megsütjük.
Porcukorral meszórva tálaljuk.